Ai että kuinka kiehtovaa onkaan kerätä omaa " siemenpankkia" puutarhapihamme sekä ympäröivän luonnon antimista! Siementen kerääminen, kuivattaminen ja tulevana keväänä kasvuun, multaan laskeminen on täydellinen kasvunkehän kokemus, joka saa minut paulouhinsa. Ajatelkaas siis näin - säilöt siemen, laitat sen ensi keväänä hedelmälliseen multaan, hoidat rakkaudella, ihastelet kukkia, satoa keräät, kunnes tulee jälleen aika siementen - pyhä ympyrä sulkeutuu. Puutarha antaa entistä enemmän ihmeitä seurattavaksi, kun tarkkailee siementen kehittymistä, ihaillen samalla mitä monimuotoisempia siemenkotia. Ensi vuonna myös rahaa kuluu jälleen vähemmän uusien taimien kasvatukseen. Kenties myös muutama automatka vähemmän, suuremmassa mittakaavassa. Ehkä. Soisinkin ihmisten keräilevän enemmän siemeniä ja vaihtelevan niitä muiden hurmaavien kasvi-intoilijoiden kanssa, ollen riippumattomia, riippumattomampia maailman markkinoista, yhdessä vaihtotaloudessa tallustellen pieninsuurin askelin. Siemenissä on hohtonsa, elämän eväät.
Mangoldin siemenet kypsymässä - toivo |
Samettikukan siemenet |
Unikkoisen kotanen. Nuo akkunat avautuvat kodassa jahka siemenet ovat kypsiä - aaah viisaus ja voima |
Koko pitkän kesän tarjolla puutarhoissa on mitä suuremmoisia löytöjä siementen osalta. Niin monivuotisia perennoja kuin yksivuotisiakin kasveja. Mutta näin syksyllä siemenapajat ovat koreimmilaan ja vielä useat kypsyväiset siemensadot ihanaiset tuloillaan. Kulta-aikaa elää saamme puutarhoissamme edelleen. Hyviä aloittelijoiden siemenkeräyskokeiluja voisivat olla tomaatit, krassit ja monet perennat, kuten lehtosinilatvat, ruohosipulit, akileijat, jotka ehtivät tuottaa kasapäin siemeniä kasvukautensa päätösjuhlaan. Unohtamatta unikkojen ja samettikukkasten siemeniä, niitäkin niin helppo kerätä ja säilöä on ja itävätkin ilolla. Helpoin ja yksi varmimmista kasveista kasvuunlähdön sekä siementen keräämisen osalta on varmaankin kehäkukka. Iki-ihana kehäkukka! Minä aion Hertalla kokeilla nauriin kasvattamista siemensatoon saakka naapureiden vanhoilla, viisailla ohjeilla. Jätän myös palsternakkaa maahan, kasvattaen sitäkin kaksivuotisena ensi vuoden siemensadon toivossa ja talvivalkosipulin itusilmut kylvän maahan myös. Jään kokemaan ja odottamaan. Kiitos,
Vitamiinipommi liuskaratamo ratamokasvien mukaan tuotaa tuhansia siemeniä |
Siemenet kerätään kypsinä, eli kun ne ovat tuleentuneet. Tuleentuneet siemenet ovat muuttuneet saman väriseksi kuin ne olivat maahan kylvettäessä. Monien kukkasten kohdin saa olla tarkkana, sillä taipumus pudottaa kypsät siemenet kuuluu kasvien viisauteen. Itse kiertelen puutarhassa näinä päivinä miltei päivittäin ja keräilen kypsyväisiä siemeniä suodatinpusseihin.
" Kun siemenet alkavat muodostua, voi kuihtuneet kukat leikata penkistä varsineen päivineen. Kyllä siemenet kypsyvät niinkin, toiminnanjohtaja Anu Ranta Hyötykasviyhdistyksestä neuvoo."
" Kun siemenet alkavat muodostua, voi kuihtuneet kukat leikata penkistä varsineen päivineen. Kyllä siemenet kypsyvät niinkin, toiminnanjohtaja Anu Ranta Hyötykasviyhdistyksestä neuvoo."
Kerätyt siemenet säilyvät parhaiten siis joko paperipussissa tai purkissa valolta suojatussa, kuivassa ja tasalämpöisessä, ennemmin viileässä kuin lämpimässä paikassa.
Hunajakukkaisten siemenet |
Monet kasvithan voipi toki kylvää jo syksyllä maahan, kuten luontokin opettaa ja elää. Kehäkukatkin kun laittaa maahan jo syksyllä, saa avautua kukkaloistolla jo aikaisemmin kuin kevätkylvöjen seurauksena. Jokaisen ihmeen puutarha on erilainen, mutta jokaisesta löytyy siemeniä kerättäväksi. Uskaltaudu ja innostu ihmeellisyydestä ja kietoudu entistä syvemmälle kasvien ihmeelliseen maailmaan!
Lehtosinilata luo suuren sadon siemenistä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti