maanantai 13. lokakuuta 2014

Puutarhan syystöiden taivaallinen tekemättömyys

Vaikka syksy jo pitkällä täällä pohjoisessa on, kenties monet jo työnsä tehneet, vaan silti tämä ajatus vielä tähän laskettakoon. Päästetään irti syystyölistasta puutarhamme hyväksi, unholaan lasketaan hoitamisen itsetarkoitus. Niin vähän kuin mahdollista, vähemmästä enemmän.

Onko pihapuutarhan haravointiurakka vielä tekemättä - hyvä niin <3 Älä vain vie tätä kultaa pois puutarhastasi! Se on parasta mitä voit puutarhallesi tehdä, jättää ns. perinteiset syystyöt tekemättä. Kukaan lie ei pyhissä metsissäkään haravoi puiden pudottamia kesäasusteita ja aina kauneutteen pukeutuvat vuosista toisiin. Sinne ne maantuvat, nuo taivaalliset lehdet, kun lierot kiitollisina ne mullaksi muuttavat. Keväällä suurin osa lehdistä on jo kadonnut ja loput katoavat kyllä siinä alkukesän mittaan ja toisaalta itse olen niitä vielä keväällä kyllä katteeksi kerännyt kasvimaahan. Näin lannoitat maatasi, maatamme, jättämällä haravoinnin sikseen, päästämällä irti ajatuksesta hallita luontoa, ajattelemalla ettei puutarha pärjää ilman haravointipanostustasi. Jos huolenaiheena on nurmikon vointi, niin lehdistähän nurmikenttä juuri saakin tarvitsemaansa orgaanista ainesta, näin kukoistaa vihreys
.No entä sitten perennapenkkien menneen kesän kukkaloiston alasleikkaaminen - jätä rakas tekemättä. Kasveja ei todellakaan tarvitse leikata alas. Lumen alle jäävät kasvit, heinät, korret, lehdettömät monivuotiset kasvit tuovat elollisuutta, ulotteisuutta, kauneutta ja muotoja talvipuutarhaan. Sen lisäksi monivuotiset kasvit talvehtivat paremmin jahka heitä ei ole menty leikkelemään ja nämä talventörröttäjät tarjoavat myös tärkeitä talvikoteja monille puutarhapihan ötökille. Pikkulinnut nauttivat myös mm. myöhäissyksyllä kypyvistä nauhusten siemenistä.


Vaihda tänä syksynä nämä perinteiset leikkaamiset, putsaamiset, haravoinnit sun muut suuremmoiseen leppoistamiseen, tarkkailuun ja nautiskeluun. Pyöri, kuperkeikkaile maassa lepäävien lehtien seassa, ihmettele, kuvaile kuuraisia törröttäjiä, kylve väriloistossa. Toivota tervetulleeksi talven hyötyasukkit koteihinsa. Muista silti suojata nuoria omppupuita rusakoilta, sen teen minäkin verkottamalla nuoret taimet, etteivät mene parempiin suihin. Se mitä puutarhassa kannattaa puuhastella vielä  syksyllä on kompostorin tyhjentäminen kannattaa kasvimaahan ennen pakkasten tuloa, näin sinne mahtuu jälleen talven ravinteikas kulta maantuvaksi ja lisäksi suositeltavaa iloa on kerätä siementävien kasvien siemeniä talteen tulevia lisäyksiä varten. Ajatella , että niin tarjoaa kasvimme aina uutta elämää tässäkin muodossa. Hertalta löytyy nyt ainakin kulleroiden, sinilatvan, malvikin, ruohosipulin, kehäkukkien, myskimalvan, liuskaratamon, anis-iison, omppujen, iisopin sekä unikkojen siemeniä. Maahan jätetyt palsternakat ja porkkanat saavat antaa siemenensä ensi syksynä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti