perjantai 5. syyskuuta 2014

Päivä uus

Huomenta uusi päivä, jotain samaa ja jotain uutta minussakin.
Olen viihtynyt keittiössä miltei aina, sydämeni laulaa valmistaessani ravintoa ja "tässä elämässä" yhtenä suurena ihanuutena on vanhojen reseptien päivittäminen taivaisiin. Ei ole sinänsä mitään ruokaa, jota en nauttisi, mutta kyse onkin siitä mistä kyseinen valmistetaan, eli laatu. Vain parasta hetkessä tässä, parasta mahdollista!  Jokaisen asian kun voin vain tehdä paremmin, aina voi tehdä paremmin, eikä sekään tarkoita missään nimessä tyytymättömyyttä tässä hetkessä syntyvään. Ei ole aina vanhassa vara parempi. Minä tahdon kehittyä ja tahdon kehitellä uusia vivahteita vanhoihin " hyväksi todettuihin" juttuihin. Sämpylä nyt vaikka tässä esimerkkinä. Olin muutaman vuoden leipomatta aivan täysin, kunnes löysin tavan, jolla leipomisistakin saa sen kaltaisia, jotka tukevat tätä kiehtovaa matkaa elämässä. Hiivattomat ja gluteiinittomat lähellä sydäntä, mutta käytössämme täällä tuvalla myös luomuspelttiä ajoittain. Ihana pähkinäinen, seitsemän kuoren, vehnien sukuun kuuluva spelt-vehnä ( Triticum spelta ) Herkkuja elämässäni.

Tässäpä oikeat Voimasämpyläiset, hiivattomat sellaiset. Täysjyväspelt maca nokkossämpyläiset. Meheväiset ihanat, näitä on tehtävä uudemmankin kerran! Pian saapuu syysilmat koleat, jotta saa laittaa tulet leivinuuniin ja paistella tulehella tämmöisiä. mmmm syys. Macasta vielä tämän verran "Maca sisältää runsaasti ravinteita (mm. 31 mineraalia, lähes 60 tunnettua kasviravinnetta, B1-, B2-, B12-, C- ja E-vitamiineja, 18 aminohappoa, rasvahappoja ja kasvisteroleja). Maca sisältää paljon kaliumia ja merkittäviä määriä mm. rikkiä, piitä, jodia, mangaania ja kuparia. Kasvisteroleista brassikasterolia, erogosterolia, ergostadienolia, kampasterolia, sitosterolia ja stigmasterolia. Monet macan ominaisuudet perustuvat kuitenkin mitä todennäköisimmin runsaaseen sekundäärimetaboliittien määrään. "
  Ohjetta sämpyläisiis tässäpä siis :
1 l vettä
1 rkl puhdistamatonta merisuolaa
4 kukkurakourallista silputtua, tuoretta nokkosta
5 rkl macaa, joka on siis naurista paljonkin muistuttava sinappikasvi. Kitkerä jonnin verran, mutta ihanasti pehmenee kun sitä kypsentää. Maca toimii muuten myös puurossa, esim kvinoapuurossa :) 
1 - 2 tl psylliumjauhetta tuomaan lisäkuohkeutta
1 rkl leivinjauhetta
n. 14 dl täysjyvä speljauhoja

Kaikki sekoitetaan vaikka tuossa listan järjestyksessä. Taikina saapi olla aika löysää, tarkoitus ei ole pyöritellä palleroita. Minä lusikoin suurella puulusikalla taikinasta nyrkkini kokoisia nökkösiä pellille ja paistoin nämä ihanuudet  225 asteessa noin 30 minuuttia.

"Erityisen hyvin speltti sopii vatsa- ja suolisto-ongelmista kärsiville, sillä se sulaa hyvin ja imeytyy helposti. Moni keliakiasta kärsivä pystyy käyttämään spelttiä ilman ongelmia, vaikka asiasta ei vielä olekaan tieteellistä näyttöä. Speltin kuiturakenne aktivoi vatsan ja suoliston toimintaa puhdistaen elimistöä kuona-aineista, kun taas tavallisen vehnän kuidut liisteröityvät suolistossa aiheuttaen ongelmia."Pakuri-schisandramarja ruusunjuurilatte.Elävöittävät adaptogeenit voimakseni tähän hetkeen, tueksi ja vahvistukseksi!Mantelimaitua seka vaniljalla maustettua heraa, mct -öljy kuljettamassa kaikkea hyvää soluilleni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti