torstai 6. marraskuuta 2014

Inspiroivat ja avaavat lukukokemukset talveen

Listasin lempeästi inspoiroivia lukuvinkkejä ihmeille talven lämpöisiin lukuhetkiin, inspiraatioksi ennen uutta, seuraavaa puutarhan heräämistä. Voimme muuttaa käsityksiämme, avautua uudelle ja toisaalta vanhalle viisaudelle. Pyrkiä monimuotoisempaan, kunnioittavampaan ja monimuotoisempaan puutarhaelämään. Kiitos, että tietoa, vinkkejä sekä heräämisiä on meille kirjoittaneet monet, tässä muutama.

Pieni vihreä kirjani
mietteitä puutarhanhoidosta
Kaunis, herättävä, sympaattinen Pikku kirjanen maahismaiselta Pentti Alankolta, mestarilta itseltään meille kaikille.  Antaa hän tässä krjasessa paljon ajattelmisen aihetta. Siitä kuinka kaiken voisikin tehdä aivan toisin, toisin kuin on aina tehty. Kyseenalaistaen urautuneet tapamme toimia puutarhassa. " Jos oppisimme tekemään asoiota luontoa kunnioittaen eikä sitä vastaan toimien, puutarhamme olisisivat kauniimpia ja helppohoitoisempia. Lisäksi puutarha on taideteos, johon jokainen jättää oman jalanjälkensä" Kiitos.
Riippumaton puutarha
Teollisen ruokatuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet
Riikka Kaihovaaran kirjoittamaa opas ekologosesti kestävämpään viljelyyn on myös havahduttava pamfletti ulkopuolisesta energiasta riippumattoman ruoantuotannon puolesta. "Puutarhanhoitokin perustuu yhä useammin kaupasta ostettuun multaan ja lannoitteisiin. Kirjan oppeja voikin jokainen toteuttaa omassa puutarhassaan. Kirjassa pohditaan mm., miten sienirihmasto voi korvata kemialliset lannoitteet, mikä on kompostiteen salaisuus ja millainen on syötävä metsäpuutarha." Jos tahdot nykyisestä puutarhaviljelystä, teolisesta luomuviljelystä, kotipuutarhoista ja fossiilisten polttoaineiden riippuvuudesta herättäviä ajatuksia, ajattelemisen aiheita, niin oikeesti lue tää kirja! Mielestäni jokaisen olisi hyvä lempeästi tutustua tähän kirjaan! Liitteenä on muuten myös listaa pohjoisen puutarhoihin sopivista monivuotista vihanneksista sekä yrteistä. 
Gaia's Garden
A guide to Home-Scale Permaculture
Toby Hemenwayn kirja on mielestäni mahottoman kattava sekä inspirooiva opas jokaiselle kotipuutarhurille. Olen lukenut tuota kirjaa lukemattomat tunnit ja aina tuntuu oppivan jotain uutta! Herättää miettimään tapojamme, tutustuttaa hyötyeliöihin ja herättää monimuotoisuuden tukemiseen. Varmasti yksi parhaista permakulttuuria käsitteleviä kirjoja! Niin paljon viisautta näiden kansien sisällä, nämä ohjeet ja vinkit kun otamma käytäntöön, niin johan ollaan askeleita lähempänä kestävää puutarhataloutta! Kuinka huolehtia maasta, hedelmällisyydestä, varastoida vettä puutarhaasi, luoda asumuksia hyödyllisille tyypeille ja kuinka kasvattaa syötävää metsäpuutarhaa. Älyttömän hyviä taulukoita listannut hän mm. siitä mitkä kasvit tajoavat asumuksensa kellekin ja mitkä kasvit nostattavat mitäkin ravinnetta jne. Vaikka kirjoittaja asuukin Oaklandissa, niin monet mainitsemansa kasvit menestyvät ja kasvavat luonnostaan myös meillä täällä pohjolassa. Otappa lukkuun mussukka!
Luontopiha
Ympäristöystävällinen piha ja puutarha
Riku Cajander on monimuotoisen ja luonnonmukaisesti hoidetun pihapiirin puolestapuhuja. Luontopiha on kasvien ja eläinten yhteispeliä ihmisten iloksi. Ekologiaa ja hoitoa. Näitä ratkaisuja ja periaatteita voijjaan toteuttaa niin olemassa olevissa puutarhoissa sekä vasta rakenteilla olevissa. Yhdentekevää ei ole se mitä kasveja puutarhoissamme kasvaa, me voimme edistää eläinten ja kasvien lajirikkautta puutarhojemme kautta ja siten koko maapallolla.Ihanasti kirjassa käsitellään kotimaisia kasveja , maatiaisia ja tulokkaitakin sekä luonnonkasveja jokaiselle puutarhan asukkaille, vinkkejä kuinka tyyppejä saadaan enemmän ja enemmän houkuteltua pihamaalle kaikkeutta tukemaan! Paljon kuvia, helppoa luettavaa. Riku on kyllä ihan mahtavasti herättämässä puutarhaihmisiä kirjojensa sekä Kotipuutarha-lehden Ekotekoja palstankin kautta! PS. Hän tulee Ouluun luennoimaan 24.1.2015! Kiitos siitäkin!
Lisää lukuvinkkejä tiedossa talven edetessä syvempään uneen ja rauhaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä. Voisinpa käydä kirjastossa kattelemassa, josko sieltä mukavaa luettavaa löytyisi.

    VastaaPoista
  2. Minäpä kipasen kirjakauppaan. Siihen lähiantikvariaattiin antikka.net iin.:D kiitos vinkeistä.<3

    VastaaPoista