maanantai 19. tammikuuta 2015

Lääkkeeksi, tueksemme puutarhastamme, pyhät koristekasvit osa 2

Terveisiä Hertta-tuvalta, jossa kesä jo sydämessä kolkuttelee ja samassa ajassa talvipuutarhan tyyneys rauhoittaa mielen, Jatkan tätä viimeksi kokoamaani lääkinnällisten koristekasvien listaa - näitähän kyllä riittää osaksemme - kiitos. Jos käytät koristekasveja ja muitakin kasveja rohtoina tahi ravintona, tutustuthan tarkasti niiden ominaisuuksiin, vaikuttaviin aineisiin ja käyttötapoihin ja käytäthän vain kasveja jotka varmasti tunnistat. Kiitos kaikista kasveista!

Lehtosinilatva  Polemonium caeruleum
Voi tätä huumaavan tuoksuista perinneperennaa, joka löytyy useasta vanhasta pihasta ja karkulaisena ojien pientareilta ja junaratojenkin varsilta ainakin oulun seudulla. Sinilatvat kuuluvat kyllä alkuperäiseen suomalaiseen lehtokasvillisuuteen, mutta ovat yleisempiä puutarhakarkulaisena.  Hän kaunis on kyllä ehdottomasti yksi lempikasveistani kauneudessaan! Nykyaikana tämä kasvi on harvinaisempi pihojen koristekasvina, mutta soisi hänen jälleen lisääntyvän, palaavan pihoihin unohduksista, Ihanuus kukkii kauan ja tuoksu on niin keijumaisen hempeä. Kasvi pitää sisällään suurta rauhoittavaa potentiaalia niin kemialliseslta koostumukseltaan kuin ulkonäöltäänkin, sekä myös siltä, että viihtyy hoidotta ja kukkii varjossakin! Tätä sinikauneutta on suuremmoisen helppo lisätä siemenestä, jota kukkanen tuottaa satamäärin! 
* Rohtona käytetään kuivattua juurta, mutta myös kukinnan aikana kerättyjä versoja on mahdollista hyödyntää.
"Muutama vuosikymmen sitten lehtosinilatvalla todettiin olevan kroonista keuhkotautia lievittäviä ominaisuuksia, ja tämän jälkeen havaittiin sen sisältämien saponiinien vaikuttavan rauhoittavasti. Kasvin rauhoittava vaikutus on jopa useita kertoja ( 8-10 kertaa ) tehokkaampi kuin valerianan. Rauhoittava vaikutus ulottuu myös stressistä johtuvaan vatsahaavaan, jonka hoidossa lehtosinilatvan on todettu olevan tehokas yhdessä limakalvoja parantavien yrttien kanssa nautittuna. Lisäksi lehtosinilatvalla on verisuonten kovettumista (ateroskleroosia) ja veren kolesterolia vähentävä vaikutus. Parin kolmen viikon säännöllinen käyttö auttaa unihäiriöissä ja vähentää yleisen heikkouden tunnetta. Pitkäaikaisen käytön on todettu parantavan vastustuskykyä ja vähentävän kroonisista keuhkovaivoista kärsivien potilaiden toistuvia tulehduksia."

Humala Humulus lupulus
Humala on monivuotinen, nopeakasvuinen, perinteinen köynnös sekä koriste - että hyötykäyttöön ja yleisempi tässä hetkessä humala onkin lähinnä koristekasvina. Taimia löytyy kyllä miltei jokaiselta taimistolta. Kasvatettaessa mausteena sekä rohtona käytettäviä humalan käpymäisiä hedelmiä tarvitaan vain emikasveja. Käpymäiset emikukinnot parantavat ruuansulatusta, edistävät virtsan erittymistä, poistavat ilmavaivoja, auttavat ummetuksessa, stressissä, unettomuudessa, rauhattomuudessa.  Minä olen käyttänyt humalapäkyä pereinteiseen tapaan iltaisin teenä,  ja sitä voipi käyttää myös kylpynä tai laittaa näitä pehmeitä käpysiä tyynyliinan sisään unemme tueksi. Kuivattuja humalakäpyjä kaapissamme odottavat vielä myös uutteeksi valmistusta.
Yrttimies Elias Lönrot kirjoitti  Flora Fennicassaan mm näin :  "Hedelmä vatsaa vahvistava. Käyt. keitettynä kääreiksi ajettumisiin ja ulkonaisiin vaivoihin, myöski vatsalle vävähtämisissä madoista j.n.e. Siemeniä nautitaan vatsan kovuudessa ulostuttavana tahi pehmentävänä aineena. Sekoitetaan yleisesti kaljaan ja olueen, karvaudellansa estämään happanemista ja lisäämään voimaa. Sen ensimmäisiä taimia, ehkä vähemmän maukkaita, taidetaan keväällä syödä, ja ovatki terveellisiä. Ist. paraasti kiviperään. Juuria pitää löyhällä mullalla mullattaman, sevästettämän, perattaman j.n.e.”





Rentoakankaali Ajuga reptans

Rentoakankaali kulkeepi myös nimellä rönsyakankaali ja on puolivarjossa viihtyvä huulikukkainen kaunokainen, joka kukkii alkukesästä upein violetein kukin. Lehdistö on myös hieman purppurainen ja kasvia käyetetään maanpeittokasvina, joka kasvaa ja viihtyilee parhaiten puolivarjoisissa oloissa. Tätäkin vanhaa puutarhaperennaa on siis käyetty aikoinaan rohtona, vaikkei sillä koskaan mitään merkittävää roolia rohtona ollutkaan. Rentoakankaalilla on kuitenkin elimistöä vahvistavia ominaisuuksia sekä haavoja parantavia ominaisuuksia. Rohtona käytetään lähinna keväisin  / kevätkesällä kerättyjä nuoria lehtiä kuivattuna. Ulkoisesti kasvi toimii yhdessä muiden haavayrttien ( esim piharatamon sekä talvion ) kanssa haavalääkkeenä.

Piparjuuri Armoracia rusticana
Piparjuuri on ihanan rehevä, monivuotinen ja helposti rehevöityvä ristikukkainen maustekasvi, jonka juurta käytetään rohtona. Piparjuuren eteeriset yhdisteet ovat antibakteerisia. Kasvin sisältämät yhdisteet toimivat diureettisesti eli nestettä poistavaisena ja täten sitä onkin käytetty mm.kihtiin sekä reumaan. Myös ruoansulatushäiriöihin piparjuuresta saapi apua. Ulkoisesti juurta voidaan käyttää kääreinä verenkiertoa vilkastuttamaan. Juurta voidaan käyttää mysö ihan raasteena. pakko vielä hehkuttaa, jotta piparjuuri tuottaa myös kitettävästi biomassaa somasti katteeksi päälle pyhän maan. Huomioithan tämän mahdollisessa käytössä : "Suuret sisäisesti nautitut annokset voivat aiheuttaa ruuansulatuskanavan limakalvojen tulehtumista. Piparjuuri ei sovikaan henkilöille, joilla ruuansulatuskanava on ärtynyt. Sitä ei myöskään suositella raskaana oleville eikä hermostuneisuudesta kärsiville. Ulkoisesti kasvi voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja polttaa ihon rakoille."


Iisoppi Hyssopus officinalis
Tässä jälleen yksi suuremmoisita pölyttäjien ja perhostenkin lempparikasveista, myös minun lempinen ihanainen, jota olen kasvattanut siemenestä moneen paikkaan ympäri pihamaatamme. Luonnon sattuman kautta kukkivat iisoppimme valkein, vaaleanpunaisin sekä violetein kukin, kukin omalla paikallaan vapaana leviämään kuten tahtovat. Käytämme lehtiä kesällä monipuolisten salaattiannostemme seassa ja kuivattuna sitten talvella myös teeaineeksi ja ajoittain ruokiamme maustamaan. Iisoppi on helppo ja kiitollinen kasvatettava ja kasvaa hänkin hoidotta ja on hyvinkin vaatimaton maan suhteen. Jaksaa kukkia iloksemme kauan ja parantaa ruokahalua. " Iisoppi helpottaa liman erittymistä hengitysteistä. Eteerisen öljyn sisältämät ketonit (pinokamfonit, tujoni) tuhoavat bakteereita ja edistävät ruuansulatusta, mutta voivat myös aiheuttaa suurempina määrinä kouristuksia. Polyfenoleilla on verenpainetta alentava vaikutus. Iisoppi lisää myös virtsaneritystä. Ulkoisesti kasvia on käytetty haavojen, ihosairauksien ja mustelmien hoitoon."

Rakkaudella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti